Kuchnia, jako miejsce w którym realizujemy i jemy posiłki powinna być wykończona z użyciem materiałów ułatwiających utrzymanie jej w czystości. Zazwyczaj stosuje się w tym celu płytki ceramiczne, zarówno do wyłożenia ścian, jak i podłogi i niejednokrotnie udowodniły one swoją przydatność. Na rynku jest ich dostępne wiele rodzajów, spomiędzy których ciężko czasami wybrać te spełniające wszystkie stawiane przed nimi wymagania.
Zanim zdecydujemy się na zakup, polecam zaznajomić się z ich podstawowymi parametrami, które świadczą o wysokiej jakości produktu. Płytki ceramiczne muszą przede wszystkim mieć odpowiednią klasę nasiąkliwości wodnej, czyli odporności na wilgoć, a najbardziej, ażeby nie przekraczała ona 3 procent. Prócz tego płytki położone w kuchni muszą charakteryzować się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a wyjątkowo na uderzenia i ścieranie ponieważ wymiana uszkodzonych w wyniku upadku garnka czy innego naczynia może być kosztowna i kłopotliwa. Odporność na ścieranie spowoduje, ze wręcz po kilku latach mycia będą wciąż wyglądały jak nowe.
Układając wybrane płytki ceramiczne na podłodze nie wolno zapominać, że muszą być antypoślizgowe, z najlepszym wzorem na ich powierzchni, mogą także być pokryte specjalnym impregnatem, co zapobiegnie wypadkom w przypadku ich zalania. Drugorzędną sprawą jest ich wielkość, choćby w tym przypadku polecam trzymać się sprawdzonej zasady, że niezbyt duże płytki do małej kuchni, a jeżeli ma większą powierzchnię to ich rozmiar także powinien być do tego dopasowany.
Warto sprawdzić: opoczno stone flowers.